logo

Snusnytt


Din trygghet under läppen

Muthärvan kring kommissionär Dalli växer

Under gårdagen kom ytterligare rapporter om den mutanklagade John Dalli som tidigare varit kommissionär för hälso- och konsumentfrågor, men som i tisdags valde att avgå på grund av anklagelserna som vi skrivit om här.

Dalli ska enligt uppgift ha erbjudit Swedish Match att betala 60 miljoner Euro, över 500 miljoner kronor, via Silvio Zammit, lobbyist verksam på Malta för att häva snusförbudet i EU. Zammit ska enligt Swedish Match ha närmat sig och framfört erbjudandet, men Zammit själv påstår att Swedish Match kontaktade honom för att arrangera ett möte med kommisionären, då de också ställde frågan hur mycket detta skulle kosta.

Pengarna skulle betalas ut i två omgångar, 10 miljoner Euro i förskott, och 50 miljoner när snusförbudet hade blivit hävt. Swedish Match svar på erbjudandet blev ett tydligt ”nej tack”.

Professionellt sett var det ett enkelt beslut, ”nej, tack”, men känslomässigt och som EU-medborgare blir man heligt förbannad också. Jag är medveten om att den sortens känslor inte hör hemma i sammanhanget, men när man har jobbat länge med den här frågan och ställs inför ett sådant anmärkningsvärt förslag händer något i kroppen.

Patrik Hildingsson, som är kommunikationschef på Swedish Match till dn.se.

Bara 48 timmar efter att Dalli avgått skedde ett inbrott i lokalerna där två antitobaksorganisationer har sina kontor. Flertalet bärbara datorer samt andra dokument ska ha blivit stulna från European Smoke Free Partnership och European Public Health Alliance.

Datorerna förmodas innehålla information om det nya tobaksdirektivet som höll på att förhandlas fram av Dalli, men som nu med all förmodan kommer att bli uppskjutet. Det rapporteras även om ett inbrott i ytterligare en lokal, ett företag som enligt The Guardian har klienter ”av motsatt uppfattning i frågan”, förslagsvis tobaksbolag, men ingenting rapporteras ha blivit stulet.

Antitobaksorganisationerna anklagar tobakslobbyn för att ligga bakom inbrotten som har förhalat deras arbete med tobaksdirektivet men Swedish Match säger sig inte ha något att vinna på det och att påståendet är helt befängt, snarare har de väntat på att snus ska omfattas av lagstiftningen och därmed bli en laglig tobaksprodukt i hela EU.

Dalli nekar fortfarande till alla anklagelser och säger i en videointervju att han inte kände till händelserna, trots att rapporten från sägs Olaf påstå det motsatta.

Vill du läsa hela artikeln:
dn.se / guardian.co.uk

Kategori: Nyheter

Ettiketer: , , , ,

Inga kommentarer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *