logo

Snusnytt


Din trygghet under läppen

EU-kommissionär John Dalli avgår efter mutanklagelser

Maltesen John Dalli EU-kommissionären har i dag avgått på grund av anklagelser om bedrägeri. Den 64-årige kommissionären över hälsofrågor och konsumentpolitik har fallit offer för en utredning av EU:s antibedrägerikontor (OLAF). Det var i maj som utredningen inleddes på begäran av Swedish Match. Utredningen visade att Dalli indirekt kontaktat Swedish Match genom ett företag ifrån hans hemland och menade då att det fanns vissa genvägar till att få snuset att säljas fritt inom EU. Swedish Match nappade dock aldrig på detta förslag och OLAF-utredningen visar även att kommissionen inte ändrat sitt beslut på grund av detta.

– Jag talar med mina advokater för att dra i gång nödvändiga procedurer för att bevisa att de här slutsatserna är falska. Jag kommer att fortsätta arbeta för att de insatser jag gjort för en översyn av tobaksdirektivet, där hårdare antirökningslagar föreslås, ska gå vidare som planerat. Jag avgick för att få fria händer i kampen mot anklagelserna mot mig, säger Dalli till tv-kanalen TVM.

Dalli har tidigare varit inblandad i en skandal på Malta där han var utrikesminister i hela tre månader innan han avgick efter att ha tagit emot mutor vid ett köp av medicinsk utrustning.

Sverige har i många år som vi tidigare skrivit om, jobbat hårt för att snuset ska bli fritt att köpa i EU.

– Jag är oerhört besviken när det visar sig att alla goda argument och all fakta inte spelar någon roll, utan att det visar sig att det handlar om pengar. Att han har varit medveten, som Olaf-utredningen säger, om att människor å hans vägnar kräver pengar för att påverka politiska processer, och att han väljer att avgå när detta blir känt, är ju en skandal utan dess like, säger Christoffer Fjellner (M) .

Vill du läsa hela artikeln:
svt.se / svd.se

Kategori: Nyheter

Ettiketer: , , ,

1 kommentar »

1 Kommentar på EU-kommissionär John Dalli avgår efter mutanklagelser

  1. […] Under gårdagen kom ytterligare rapporter om den mutanklagade John Dalli som tidigare varit kommissionär för hälso- och konsumentfrågor, men som i tisdags valde att avgå på grund av anklagelserna som vi skrivit om här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *